Algmene informatie Tafels en Stoelen
Inleiding
Tafels
De tafels die bij ons gekocht kunnen worden worden handmatig zelf gemaakt. Er zijn een aantal modellen aanwezig in de showroom. De tafels worden door ons al zeer lang zelf gemaakt. Er zijn enkele leuke oplossing bedacht in de loop van de tijd die maken dat de tafels goed te gebruiken zijn en ook altijd goed te demonteren zijn voor een eventuele verhuizing.
Er wordt altijd rekening gehouden met de hoogte van uw stoel leuningen. Onze ervaring leert dat het prettig is dat de stoelen inclusief leuning onder het tafel blad geschoven kan worden.
Stoelen
De stoelen die wij verkopen zijn Thonet stoelen die van een hele goede thonet stoelen fabriek worden gekocht. Wij zijn geen stoelen specialist, maar de thonet stoelen verkopen wij graag voor een leuke prijs. De stoelen zijn mooi en goed. Wij kwamen de thonet stoelen fabriek toevallig tegen in het buitenland (Tjechie) en hebben toen een aantal voor ons zelf mee genomen om in de showroom te gebruiken. Klanten zagen de stoelen en begonnen ze te kopen van ons.
Geschiedenis Houten Tafels en Stoelen
Houten tafels en stoelen kunnen prima samen geplaatst worden in een gebruiksruimte. De meest verkochte tafel in Nederland is al sinds mensenheugenis een houten tafel. Dit zelfde geldt voor stoelen.
Verkrijgbaarheid hout
Hout is een materiaal dat altijd relatief goed verkrijgbaar was.
Hout heeft ook een aantal kenmerken waardoor het goed gebruikt kan worden om tafels en stoelen mee te maken. Hout is een materiaal dat relatief licht is en toch heel sterk. Tafels mogen best wat zwaarder zijn, maar stoelen liever niet. Hout is met eenvoudig gereedschap te maken. Dit in tegenstelling tot metaal en kunststoffen. De verbindingen tussen de verschillende delen van een tafel of stoel zijn met pennen en speciale profielen heel stevig te maken. Deze verbindingen kunnen ook met relatief eenvoudig gereedschap gemaakt worden. Daarom ook zijn enorm veel tafels thuisgemaakt in de garage of in de werkplaats.
Sinds de industriele revolutie zijn veel productieprocessen enorm opgeschaald. Grote machines hebben veel handwerk overgenomen. De oude verbindingstechnieken werden door de machines in een fractie van de tijd uitgevoerd. Houten tafels werden nog meer verkocht dan voor die tijd.
Houten tafels en stoelen populair
Houten tafels en stoelen werden nog populairder. Tot op de dag van vandaag blijft hout het meest gebruikte materiaal voor het maken van tafels, stoelen en ook voor meubels.
Hardhout Zachthout
De naam hardhout komt van het Engels woord ‘hardwood’. Met het Engelse woord ‘hardwood’ bedoeld men hout van loofbomen. Met het woord ‘softwood’ (zachthout) wordt in het Engels naaldbomenhout bedoelt. In Nederland is men de termen hardhout en zachthout gaan gebruiken. Met de term hardhout worden dus alle soorten loofbomenhout bedoelt. De term hardhout zegt dus niet automatisch iets over de hardheid of duurzaamheid van het hout. Niet alle hardhoutsoorten zijn harder dan zachthout soorten (naaldbomenhout).
Geschiktheid hout
Voor een tafel is hardhout, hout met bovengemiddelde hardheid en duurzaamheid, wensenlijk. Tropisch hardhout of inlands hardhout is het best geschikt. Tropische hardhoutsoorten zijn onder andere, Afrormosia, Azobé, Angelim Vermelho, Bangkirai, Ipé, Itauba, Mukulungu, Niové, Okan, Paraju, Padoek, Moabi, Tali, Merbau, Vitex, Cumaru, Louro Gamela, Fava Amargosa, Red Ceder, Kastanje, Robinia ookwel Acacia en Teak. Inlandse hardhoutsoorten zijn onder andere Beuken, essen, eiken, kastanje en kersen. Vuren en grenen zijn zachthoutsoorten die ook veel gebruikt worden om tafels mee te maken. Beuken, essen, kastanje, kersen zijn houtsoorten die gebruikt worden om stoelen van te maken. Nog vele andere houtsoorten worden gebuikt om tafels, stoelen en andere meubels van te maken.
Tafels, Stoelen en Houten- en Laminaatvloeren
Gaan tafels en stoelen samen met een parketvloer, houten plankenvloer, een duoplank of laminaatvloeren? Ja, dat gaat prima samen, maar soms is hout op hout niet mooi.
Uiteraard is alles afhankelijk van de smaak van de eigenaar van de houten vloeren, tafel en stoelen. Wat vaak gezegd wordt is dat de tafel, stoelen en andere meubelen niet dezelfde kleur moeten hebben en niet van dezelfde houtsoorten moeten zijn gemaakt. De tafel, stoelen en andere meubels vallen weg in de vloer als de kleuren en gebruikte houtsoort het zelfde zijn. Verder is het een kwestie van kleuren combineren. Niet alles staat mooi. Vaak is het een kwestie van uit proberen.
De houten vloer of laminaatvloer wordt vaak als uitgangspunt genomen als basis om meubels bij te zoeken in een huis waar de vloer al in ligt en men het interieur wil updaten.
Dit wil niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn. Vele mensen gaan ook over tot het schuren van hun houten vloer om het een andere kleur te kunnen geven. Maar, een andere kleur geven aan het hout is bij tropisch hout niet mogelijk. Als er tropisch hout in een ruimte ligt, en het is niet de bedoeling dit weg te halen, dan is de kleur en uitstraling van de tropische vloer de basis waarop de meubels moeten worden afgestemd. Ligt er een eiken, grenen of vuren vloer in de ruimte, dan is de kleur van de vloer goed te veranderen. De kleur van laminaat is niet te veranderen. Wil men een andere kleur van de vloer dan zal de laminaat vervangen dienen te worden.
Bij nieuwbouw begint men het interieur op te bouwen met een leeg huis. De keuzes zijn nog vrij. Vaak komt het voor dat mensen een kast, tafel of stoelen hebben, die ze graag weer in hun nieuwe huis willen gebruiken. Dan vormen deze meubels het uitgangspunt voor het kiezen van een vloer.
Maken tafel is vakwerk
Het maken van een tafel is niet eenvoudig. Hout werkt onder invloed van het toe en afnemen van de luchtvochtigheid. Er moet op vele zaken gelet worden bij het maken van een tafel. Hieronder staan een aantal aandachtspunten opgesomd die duidelijk maken dat het maken van een houten tafel vakwerk is.
Enkele aandachtspunten bij het maken van een tafelblad:
- Koop hout dat geschikt is om een tafel van te maken, dus voldoende sterk en goed te bewerken, en het liefst hout dat weinig werkt.Als het hout is gekocht kan er mee gewerkt worden.Een tafel blad is vaak 1 meter breed. Er wordt nooit hout gebruikt dat 1 meter breed is omdat dat zeer zeer zeldzaam is. Vaak worden houtstroken/planken/delen aan elkaar gelijmd tot er een blad van 1 meter breed en circa 3,5 tot 4 cm ontstaat. De lengte hangt af van de wens van de klant.
- Geschaafd hout controleren op vlakheid en haaksheid.
- Delen aan elkaar leggen waarbij je let op: - jaarringen om en om - draadrichting overal hetzelfde - mooi doorlopende tekening.
- Lelijke plekken in het hout op de onderzijde van het blad situeren.
- De cijfers geven eveneens de volgorde van belangrijkheid aan!
- Teken zetten aan de boven(zicht)zijde zodat geen vergissing gemaakt kan worden bij het aan elkaar lijmen van de verschillende houtstroken.
- Lijmopstelling maken met voldoende klosjes, serrejoints, lijmklemmen, hamer plus klos en lange houten of ijzeren regels.
- Op tempo en netjes alle delen aan beide diktekanten inlijmen met kwast, behalve de buitenste delen, die eenzijdig inlijmen.
- Delen meteen tegen elkaar in de lijmopstelling leggen en even langs elkaar schuiven om de lijm goed contact te laten maken.
- Lange regels losjes vastzetten over de breedtekant van het blad, zorg dat er wat papier onder ligt anders zitten ze vast. Geen krant! (de houten of ijzeren regels houden je blad vlak!)
- Serrejoints op spanning zetten en blad dichtlijmen.
- Controleren houtstroken op vlakheid en waar nodig aanpassen!! Bovenzijde blad is anker punt
- Als de lijm aangetrokken is de uitpuilende lijm met een beitel wegsteken. Smeer het vooral niet uit.
- Blad uit de tangen en een dag rechtop laten drogen waarbij alle zijden vrij kunnen ademen. Leg het blad nooit vlak weg op of onder iets, alleen als beide zijden helemaal afgedekt zijn kan dat. Lijm nog niet droog dus verzakt.
Dit is een mogelijke planning van handelingen die gevolgd dient te worden bij het maken van een tafel blad. Het tafelblad is het moeilijkste onderdeel van de tafel om te maken.
Massaproductie en handgemaakt
Er worden heel veel tafels in massa productie gemaakt, maar nog steeds worden er in kleine werkplaatsen houten tafels gemaakt. Veel klanten hebben specifieke wensen bij de aankoop van een tafel. Dit kan te maken hebben met de uitstraling en met de maatvoering. Een kleine werkplaats kan vaak tafels maken op maat van de klant en met de gewenste houtsoort.
In Nederland is sinds eind jaren 90 van de 20e eeuw een trend gaande op het gebied van de uitstraling van tafels. De meest verkochte tafels zijn van eikenhout gemaakt en hebben een licht landelijke tot groflandelijke uitstraling. Vele verkochte eikentafels zijn tegenwoordig hand verouderd.
In Nederland werden zeer veel houten tafels geproduceerd tot circa eind jaren negentig van de 20e eeuw. Sinds die tijd is Nederlandse arbeid duur geworden in vergelijking met landen in Oost Europa en Azië. Veel eiken tafels komen tegenwoordig uit Oost Europa waar ze veel goedkoper kunnen worden geproduceerd. De kwaliteit is vaak ook prima in orde. Alleen de volledig op maat gemaakte tafels worden vaak nog in Nederland gemaakt. De communicatie is een struikelblok voor het uitbesteden van dergelijke speciale op maat gemaakte tafels met landen anders dan Nederland. Dit geldt ook voor houten stoelen.
Ikea
Sinds de opkomst van bedrijven als Ikea komen er ook veel tafels uit Azië naar Europa.
Houten stoelen worden tegenwoordig veelvuldig in massa productie gemaakt. De meeste stoelen komen uit Oost Europa en Azië. In Nederland worden ook nog stoelen gemaakt, maar het aantal fabrikanten is de laatste 15 jaar hard terug gelopen. Alleen enkele grote fabrieken hebben de strijd nog niet verloren. Kleine werkplaatsen maken veelal op maat gevraagde houten stoelen.