Behandelde Multiplank Lamelparket
|
|
|
Onbehandelde Multiplank Lamelparket
|
-Behandelde vloerdelen worden kant en klaar geleverd. -De vloer hoeft alleen nog maar gelegd te worden, u kunt er na het leggen direct overheen lopen. -De kleur afwerking zit al op de planken. -Vloerdelen zijn geschuurd, gestopt en gekleurd, en eventueel getrommeld, gerookt en of geborsteld.
|
|
|
-Onbehandelde vloerdelen moeten bij de klant in de ruimte nog gestopt, geschuurd en gekleurd worden. -De kleur afwerking zit nog niet op de planken. Dit moet terplaatse gedaan worden. -U moet na het afwerken (oliën) van de vloer vaak ca. 24 uur wachten voordat u op de vloer kunt.
|
Voordelen
De legtijd is korter bij onbehandelde vloeren. U kunt na het leggen direct op de vloer. |
|
|
Voordelen
Tijdens het leggen kunt u nog van kleur veranderen. |
Let op; de kwaliteit van de afwerking is bij onbehandelde houten vloeren en bij behandelde houten vloeren gelijk. De in de werkplaats gekleurde vloeren worden op dezelfde manier geolied als de houten vloeren die bij de klant in de woonkamer, slaapkamer of bijvoorbeeld het kantoor worden gekleurd.
Algemene informatie Multiplanken - Duoplanken
1 Inleiding2 Verschil met andere houten vloeren3 Voor en nadelen ten opzichte van andere houten vloeren4 Geschiedenis5 Betekenis naamgevingen 5.1 Toplaag 5.2 Onderlaag 5.3 Tussenlaag 5.4 Verlijming 5.5 Veer en Groef 5.6 Vellingkant 5.7 V-groef 5.8 Multiplank Parketstroken 5.9 Meerlaagse vloerplanken 5.10 3-strookslamelparket 5.11 Mozaiekvloer 5.12 Visgraat 5.13 Hongaarsepunt 5.14 Kasteel vloer 5.15 Molen vloer 5.16 Herberg vloer 5.17 Klooster vloer 5.18 Chateau vloer 5.19 Verouderde vloer 5.20 Getrommelde vloer 5.21 Gerookte vloer 5.22 Geborstelde vloer6 Wat verstaan wij onder Houten Vloeren7 Gebruikte vloerhout soorten 7.1 Meest geschikte houtsoorten 7.2 Hardste houtsoorten 7.3 Duurzaamste houtsoorten 7.4 Levensduur 7.5 Herkomst vloerhout8 Toepassingen 8.1 Nederland 8.2 Buitenland9 Legmethoden10 Ondervloeren11 Plinten12 Uitstraling13 Maatvoeringen
1 Inleiding
De Multiplank wordt ookwel Duoplank, Lamelplank, Lamelparket, Combiplank, Twinplank of Multi-topplank genoemd. Duoplank en Multiplank zijn de meest gebruikte namen. In onderstaande tekst wordt de term multiplank gebruikt. Daarin mogen dus ook de hierboven genoemde namen worden gelezen.
Multiplank
Onder Multiplank verstaan wij een vloerplank met veer en groef, eventueel een vellingkant, verouderd of niet verouderd, gerookt of niet gerookt, getrommeld of niet getrommeld, geborsteld of niet geborsteld, gestopt of niet gestopt, geschaafd en geschuurd of alleen geschaafd en afgewerkt met een olie, lak, was, of niet afgewerkt.
De maten zijn ook nagenoeg gelijk aan de maten van massief houten vloerplanken zoals in Nederland worden verkocht. Lengte van de planken circa 1.20 meter tot 2.60 meter, gemiddeld rond de twee meter.
"Wat maatvoering en uitstraling betreft kan de multiplank het beste vergeleken worden met Massieve houten vloeren".De Multiplank kan het beste met de massief houten vloerplanken worden vergeleken. Dit omdat hij nagenoeg dezelfde uitstraling en maten heeft. Massief houten planken zijn gemaakt van een houtsoort die gezaagd is uit boomstammen en daarna is terug geschaafd naar plankformaat. Een Multiplank bestaat uit 2 soms 3 lagen. De toplaag is van massief hout gemaakt, maar de onderlaag of onderlagen zijn gemaakt van een geperst hout materiaal. Dit is een groot verschil met massieve planken.
Als een vloer is gelegd kan alleen maar van boven op de vloerplanken worden gekeken en is feitelijk niet te zien of de plank gemaakt is uit volledig massief hout of dat de plank een lagen opbouw heeft met een onderlaag van multiplex en een toplaag van bijvoorbeeld eiken. Met andere woorden; de multiplank lijkt zeer veel op een massiefhouten vloerplank, zeker als van boven af op de vloerdelen wordt gekeken.
De verschillende lagen van een Multiplank zijn op elkaar verlijmd met een passende sterke houtlijm. Doordat het toplaagje niet al te dik is, gemiddeld 4 mm, kan de kracht van het krimpen en uitzetten van de massieve toplaag opgevangen worden door de sterke stabiele nagenoeg niet werkende onderlaag (lagen).
2 Verschil met andere houten vloeren
Er bestaan verschillende soorten houten vloeren, hieronder een korte uitleg over de bekendste soorten:
- Parket: massief houten stroken van circa 32 cm tot 120 cm lang, 7 cm tot 9 cm breed en 20 tot 22 mm dik. De parketstroken worden verlijmd en of verspijkerd op een tussenvloer van hout of plaatmateriaal. De parketstroken kunnen rechtgelegd worden of in een patroon zoals het visgraatmotief. Veer en groef verbinding houden de stroken netjes op hun plek.
- Tapis: massief houten stroken van circa 35 cm lang tot 120 cm lang, 7 tot 9 cm breed en 6 tot 9 mm dik. De tapis stroken worden verlijmd op een tussenvloer. De tussenvloer wordt verlijmd en of gespijkerd op de constructievloer. De tussenvloer is vaak een spaanplaat materiaal. De tapisstorken kunnen rechtgelegd worden maar ook in een motief zoals een Hongaarsepunt. De tapisvloeren kunnen omschreven worden als chique, meestal rustig en strak. De tapis stroken hebben geen veer en groef.
- Bourgogne: Bourgogne is tapis, maar dan langer en breder. De lengte is gemiddeld 2 meter en de breedte is gemiddeld 16 cm. De vloer heeft een plankenvloer uitstraling. Van bovenaf gezien lijkt de vloeren massief houten planken vloer, maar dan strakker. De bourgogne lijkt van bovenaf gezien het meeste op een multiplank. De bourgogne heeft geen veer en groef.
- Massieve vloerplanken: massief houten vloerdelen van gemiddeld 2 meter lang, 18 cm breed en 2 cm dik, met trekgroeven aan de onderkant en veer en groef. De planken worden bijna altijd rechtgelegd. De planken kunnen zwevend gelegd worden. Dit betekent dat ze niet vast gemaakt worden aan de constructievloer. De planken liggen los op een tussenvloer. Aan de lange zijde worden spanveren geplaatst om de planken gecontroleerd te laten werken. De kopsekanten worden gelijmd.
3 Voor en nadelen ten opzicht van andere houten vloeren
Multiplanken: de Multiplank lijkt veel op massief houten vloerplanken en bourgogne. De multiplank heeft een aantal grote voordelen en weinig nadelen ten opzichte van massieve planken en bourgogne.
Voordelen ten opzichte van massief houtenplanken en bourgogne:
- Weinig werking
- Zowel zwevend als verlijmd te leggen
- Even duur of iets duurder dan massief houten planken en een stuk goedkoper dan bourgogne.
- Verkrijgbaar in verschillende breedtes, lengtes en diktes.
- Op vloerverwarming te monteren, massief houten planken niet.
- Makkelijker te leggen dan houten vloerplanken en bourgogne.
Nadelen ten opzichte van massief houtenplanken en bourgogne:
- Heeft net niet de uitstraling van een massief houtenplank omdat vaak rustig hout voor de multiplank wordt gebruikt.
- Veroudering kan minder zwaar worden aangebracht dan op een massief houtenplank
- Iets meer werking in de toplaag dan een bourgogne.
- Minder strak resultaat mogelijk in vergelijking met een bourgogne.
- Minder vaak schuurbaar dan een massief houten plank en een bourgogne.
Levensduur toplaag invergelijking met massief houtenplanken
Multiplanken met toplagen van circa 4 mm eiken kunnen, zonder dat ze tussen tijds worden geschuurd, makkelijk 100 jaar oud worden. Multiplanken die tussentijds worden geschuurd om een nieuwe olie of lak laag aan te brengen gaan in ieder geval 30 jaar mee voordat hele regelmatige schuurders (om de 5 jaar) de toplaag hebben weggeschuurd en op de multiplex uitkomen. Er is dan circa 4 mm weg geschuurd. Een massief houten vloer wordt ook 100 jaar oud als niet geschuurd wordt. Als een massief houten vloerplank heel regelmatig wordt geschuurd (om de 5 jaar) zal hij zeker 50 jaar meegaan. Dan komt de schuurder op de veer en groef uit en kan ook niet meer verder geschuurd worden. Er is dan circa 7 mm afgeschuurd.
4 Geschiedenis
"Waarom is de multiplank ontwikkelt naast de massief houten vloerplanken?"
Omdat hout krimpt en uitzet onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid (werken van het hout), kunnen naden ontstaan en kan een vloer omhoog komen als hij tegen de muren klem loopt. Als dit gebeurt is dit meestal het gevolg van een niet goed gelegde vloer. Echter het zou natuurlijk fijn zijn een materiaal op de vloer te kunnen leggen dat niet werkt! De mogelijkheden met materiaal dat niet werkt en er wel uitziet als materiaal dat wel werkt zijn enorm groot.
"Werking" Multiplank
De Multiplank is dus gemaakt vanuit de wens om een mooie houten vloerplank te maken die weinig tot niet werkt. Dit is gelukt! De ontwikkeling van de plank is niet zonder tegenslagen volbracht. Vele fabrieken hebben zich in de jaren 90 van de vorige eeuw gestort op de multiplank.
Problemen multiplank
Overigens bestaat de Multiplank al meer dan 50 jaar. De te gebruiken materialen en de fabricage werd door vele fabrieken op eigenwijze ontwikkeld. De ene fabriek lukte het in 2 keer en de andere pas na vele aanpassingen van de te gebruiken materialen, machines en manier van in elkaar zetten. Eindgebruikers, consumenten die de vloer in bijvoorbeeld hun woonkamer kregen geplaatst waren dus soms goed af maar vaak ook minder of helemaal niet goed af in de begin jaren van de opkomst van de Multiplank. Hierdoor is een beeld ontstaan bij veel mensen dat de multiplank niet deugt. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle fabrieken het procedee onder controle. Er zijn en blijven altijd uitzonderingen bestaan. Het beste advies voor de consument is dat hij of zij de vloer het beste kan aanschaffen bij een bedrijf dat garant kan staan voor het produkt. Meestal is dit een bedrijf dat een goede reputatie heeft en een bedrijf dat goed draait en dus de middelen heeft om eventuele schade te herstellen.
Multiplank is een Blijver!
De Multiplank is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de houten vloeren winkels. De meeste houten vloeren winkels hebben zelfs geen massief houten vloerplanken meer te koop, en alleen maar multiplanken.
De massieve toplagen worden in Nederland veelal van Europees Eiken (vaak Frans Eiken) gemaakt. Dit is een hardhout die zeer duurzaam is en uitermate geschikt is voor vloerhout. In Azie gebruiken ze andere houtsoorten zoals de eucaliptus. Door de bank genomen is er in de meeste gebieden op de wereld inheems hout dat geschikt is om duoplanken mee te maken en voldoende beschikbaar is.
5 Betekenis naamgevingen
5.1 Toplaag
De toplaag is de laag die zichtbaar is als de vloer in de gebruiksruimte gemonteerd is. De meeste duoplanken worden gelegd in de woonkamer, keuken en hal van een woonhuis. De toplaag kan gemaakt worden van verschillende houtsoorten. Er zijn zeker 30 houtsoorten die gebruikt worden om toplagen van te maken voor duoplanken. In Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van Europees Eiken. Toplagen worden gemaakt in diktes van 0.5 mm tot 6 mm. Sommige fabrikanten scalperen de toplagen anderen zagen ze met speciale lintzagen.
5.2 Onderlaag
De onderlaag (lagen) van een duoplank/multiplank kan worden gemaakt van geperste houtvezelplaten zoals multiplex en van vuren/grenen/multiplex latjes die dwars onder de toplaag worden gelegd en verlijmd. De 3 laags multiplank, ookwel lamelparketplank genoemd heeft dwarse tussen houtstrookjes die vaak van vuren zijn gemaakt of van grenen, of van geperstehoutvezelstrookjes. De duoplank (twee lagen opbouw) heeft altijd een onderlaag van geperst hout materiaal. Er worden ook nog steeds multiplanken gemaakt met bijvoorbeeld drie lagen eiken, waarbij er kruislingse verbinden aanwezig zijn om krachten elkaar te laten opheffen.
5.3 Tussenlaag
Alleen lamelparket multiplanken hebben tussenlagen. De tussenlagen zijn vaak dwars onder de toplaag geplaatst om werkingskrachten elkaar te laten opheffen. Lamelparket is een aanduiding voor multiplanken met een tussenlaag die dwars op de lengte van de planken is aangebracht.
5.4 Verlijming
Verlijming van een multiplank op de constructievloer of een vastgelijmde/gespijkerde tussenvloer is goed mogelijk. De multiplex onderkant is stevig genoeg om te verlijmen en de afschuif- en trekkrachten op te vangen. Een verlijmde vloer loopt zeer stil. Speciale houtlijmen zijn benodigd om correct te kunnen lijmen. De lijm moet geschikt zijn om hout op zandcement of hout te lijmen en moet tegen vocht kunnen. Daarnaast moet het iets flexibel zijn om extreme werking te kunnen opvangen. Niet iedere lijm is hiervoor geschikt.
5.5 Veer en Groef
Veer en groef, ook wel messing en groef genoemd is een in de planken geschaafd profiel om planken met elkaar te verbinden. Hoofdzakelijk is dit belangrijk om er voor te zorgen dat planken op gelijke hoogte met elkaar blijven liggen op de constructie vloer. Mannetje en vrouwtje wordt het ook wel genoemd. De veer en groef zit aan de zijkanten van de planken als ze plat op de grond liggen. De veer en groef zit rondom, dus aan de lange en de korte zijden. De veer is circa 6 mm breed en 6 mm dik. De veer past in de groef en is dus iets kleiner dan de groef. De veer sluit meestal net iets stroef in de groef zodat een verbinding ontstaat waarin weinig tot geen beweging naar boven en naar beneden is te krijgen.
5.6 Vellingkant
De vellingkant wordt ook wel V-groef genoemd. De V-groef naam geeft goed weer wat het is. Als twee planken met een vellingkantje (V-groef) tegen elkaar aanliggen dan ontstaat er tussen de raakpunten een zichtbare V-groef. Dus de V is letterlijk zichtbaar tussen de beide planken. Het is een soort profiel, een v profiel dus. De noodzakelijheid voor de V-groef is praktisch van aard. Door een V-groef aan de planken te fresen/schaven verdwijnt het scherpe randje aan de zijkant van de lange kant van een duoplank/multiplank. Hierdoor is een beschadiging minder snel mogelijk en mocht er een beschadiging zijn dan is die vaak minder snel zichtbaar omdat er een schaduw aanwezig is in de V-groef. Wat in het donker zit ziet men minder snel.
5.7 V-groef
Zie vellingkant. Een V-groef is een ander woord voor een vellingkant. De vellingkant zit over het algemeen alleen aan de lange kant van de planken. De vellingkant/v-groef is van de laatste 20 jaar. Daarvoor was een vellingkant niet gewoon. De planken lagen koud tegen elkaar aan.
5.8 Multiplank Parketstroken
Tegenwoordig wordt het succes van de techniek achter multiplanken ook gekopieerd naar parketstroken. Parketstroken zijn stroken die in vergelijking met multiplanken kort en smal zijn. De multiplank parketstroken zijn een serieuze vervanger van massief houten parketstroken en tapisvloeren.
5.9 Meerlaagse vloerplanken
Meerlaagse vloerplanken is een ander woord voor duoplank, lamelplank, lamelparketstroken, multiplanken, 3-strookslamelparketplanken, combiplanken, en twinplanken.
5.10 3-strookslamelparketplanken
Drie strooks lamelparketplanken zijn vloerdelen met de afmeting van een duoplank, gemiddeld 2 meter lang, 18 cm breed en 16 mm dik, met veer en groef rondom maar niet een toplaag uit 1 strook hout, maar strookjes hout die verlijmd zijn op de tussenlaag in een patroon. In het geval van een 3-strookslamelparketplank bestaat het patroon uit strookjes hout in drie rijen naast elkaar waarbij de strookjes niet langer zijn dan 30 cm per stuk.
5.11 Mozaiekvloer
Mozaiekvloeren zijn een tapisvloer met en mozaïekmotief. In de loop der tijd is men de tapisvloeren met een mozaiek motief, mozaïekvloeren gaan noemen. Mozaiekvloeren zijn veel verkochte vloeren. Het mozaïekmotief heeft in het motief kruislinkse latjes die krachten neutraliseren. De mozaïekvloer is dan ook een houten vloer die zeer weinig werkt en heel geschikt is voor in grote ruimtes. De mozaiek vloeren liggen dan ook vaak in grote aula’s, danszalen, museumzalen, kantines enzovoort. De mozaikmatjes zijn 8 tot 12 mm dik en gemaakt van massief hout. De vloeren zijn dan ook vaak zeer robuust en vaak te schuren.
5.12 Visgraat
Visgraat vloeren zijn vloeren die in het visgraat motief zijn gelegd. De vloer is genoemd naar het motief. Meestal bestaat het motief uit massief houten parketstroken, tapisstroken, multiplankparketstroken, kleine massief houten planken of kleine multiplanken. Het visgraat motief is het bekendste motief na rechtgelegd. Het motief is genaamd naar de graat van haring (haring-bone) In een hoek van 90 graden liggen twee stroken bij de kopsekanten tegen elkaar. De visgraatstroken zijn gemiddeld 45 cm lang en 6 cm breed.
5.13 Hongaarsepunt
Hongaarsepunt vloeren zijn motiefvloeren. Het motief is genoemd naar een motief dat veel voorkomt in Hongarije. Twee stroken liggen in een hoek van 60 graden met bij de kopse kanten aan elkaar. De hongaarsepuntstroken zijn gemiddeld 45 cm lang en 6 cm breed.
5.14 Kasteel vloer
De duoplank/multiplank kasteelvloer is een duoplank met de uitstraling van een kasteel. De bedenkers van de naam hebben een kasteel uit de 18e , 19e eeuw ingedachte gehad bij het bedenken van een naam voor een iets ruige, maar niet te ruige duoplank. De plank is gemiddeld breed, circa 18 cm, hier en daar een open noestje en niet te grote noesten. De kasteel vloer wordt door verschillende schaverijen ook gemaakt in massief hout.
5.15 Molen vloer
De duoplank/multiplank is ook leverbaar in de Molenvloer uitstraling. U kunt zich wellicht voorstellen dat houten vloeren die in een molen liggen ruig zijn. De duoplank molenvloer is dan ook een ruige plank. Vaak is deze plank ook een aanbiedingsplank. Ruiger hout, waar wel eens iets mee mag zijn, zoals een open noest, wordt verkocht als Ruige Molenvloer.
5.16 Herberg vloer
De Herberg duoplank/multiplank vloer is iets ruiger dan een kasteel vloer en iets netter dan een molenvloer. De noesten zijn niet al te groot en netjes dichtgestopt. De vloer is na het schaven niet geschuurd waardoor hij meer kleur verschil heeft dan een kasteel vloer. De plank wordt ook in massief hout aangeboden. De naam wordt meestal voor een eiken of grenen houten plank gebruikt, niet voor tropisch hout.
5.17 Klooster vloer
De Kloostervloer duoplank/multiplank straalt rust uit, net als de sfeer in een klooster vaak rust uitstraalt. Dit betekent dat de Kloostervloer niet veel noesten en kleurverschil heeft.
5.18 Chateau vloer
Chateau vloer is genaamd naar vloer die in de chateau’s van Frankrijk en Belgie liggen. De planken zijn netjes en strak. De vloeren liggen in de chateau’s uit de 20e eeuw. De machines waren verbeterd na de industrialisatie midden en eind 20e eeuw. Het schaafwerk kon gemakkelijker strak uitgevoerd worden, dan voorheen.
5.19 Verouderde vloer
Duoplank/multiplank vloeren worden verouderd nadat ze uit vers hout zijn gezaagd en geschaafd om ze ouder te laten lijken. Verouderen kan op meerdere manieren. De bedoeling is om een nieuwe plank oud te laten lijken zodanig dat hij gelegd kan worden zonder dat het lijkt alsof hij niet past is in het oudere interieur.
5.20 Getrommelde vloer
Een duoplank / multiplank kan getrommeld worden om hem een verweerder c.q. gebruikter uiterlijk te geven. Dit wordt gedaan om planken te laten passen bij het oudere interieur. Trommelen gebeurd bijna altijd in de fabriek. De planken worden in een soort grote wasmachine gegooid met allerlei stukje ijzer erin. Door het slaan van de stukjes ijzer op de planken, beschadigd de toplaag en lijkt de plank ouder.
5.21 Gerookte vloer
Eiken hout kan gerookt worden. Andere houtsoorten die in Nederland worden gebruikt voor vloerhout niet. Roken van eiken hout is een natuurlijk fenomeen, dat door de mens nagebootst wordt in rookkamers. Een gerookte vloer lijkt ouder omdat wij een gerookte vloer associeren met een vloer die door de natuur is gerookt. Het kost de natuur ongeveer 20 jaar om een eiken vloer goed te roken, vandaar ook dat wij gerookte eiken houten vloeren oud vinden lijken.
5.22 Geborstelde vloer
Borstelen lijkt een beetje op trommelen. De duoplank/ multiplank wordt door mensen handen en machines bewerkt zodanig dat het lijkt alsof de vloer door loop beweging is afgesleten. Een geborstelde vloer lijkt dan ook ouder en in ieder geval minder nieuw.
6 Wat verstaan wij onder Houten Vloeren
Onder houten vloeren verstaan wij alle vloeren die van hout zijn gemaakt en gebruikt worden om op te leven en werken. Hout is natuurlijk een verzamelnaam voor verschillende hout soorten. Er worden honderden houtsoorten gebruikt voor vloerhout. In Nederland worden er circa 40 gebruikt. Van deze 40 houtsoorten worden er circa 15 regelmatig gebruikt. De meest gebruikte houtsoorten in Nederland zijn, Grenen, Eiken, Vuren, Jatoba, Afzelia, Merbau, Beuken en Kambala Iroko.
7 Gebruikte vloerhout soorten
7.1 Meest gebruikte houtsoorten
De meest gebruikte vloerhout soorten in Nederland zijn Grenen, Vuren, Eiken, Jatoba, Afzelia, Merbau, Beuken en Kambala Iroko.
Grenen, Vuren, Eiken en Beuken komen uit Nederland en de rest van Europa, uit Rusland, Oekraine, en Noord Amerika. Jatoba, Afzelia, Merbau, Wengé en Kambala Iroko komen uit de tropen.
Deze houtsoorten worden gebruikt vooral omdat zij geschikt zijn om vloerhout van te maken en te gebruiken in gebouwen in Nederland. Het klimaat in Nederland kent extreme droge en vochtige periodes. Gemiddeld ligt de luchtvochtigheid tussen de 40% tot 65%. Het bovengenoemde hout houdt zich goed in deze omstandigheden. Dit wil niet zeggen dat het hout beheersbaar krimpt en uitzet. Het werkt altijd onder het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid, maar het is acceptabel. Mits bovengenoemde houtsoorten goed worden gedroogd is het goed te gebruiken in Nederland als vloerhout. Dit heeft inmiddels de praktijk ruimschoots uitgewezen. De hardheid en duurzaamheid verschillen.
7.2 Hardste houtsoorten
Eén van de hardste houtsoorten die gebruikt wordt voor vloer hout is Afzelia. Eiken is de meest gebruikte hardhoutsoort in Nederland. Dit hout is zo hard en slijtvast dat normaal gebruik nagenoeg geen zichtbare slijtage veroorzaakt.
7.3 Duurzaamste houtsoorten
Duurzaam is een begrip dat op verschillende manieren wordt uitgelegd. De duurzaamheid van vloer hout in deze context slaat op de levensduur in combinatie met de energie die benodigd is om het hout gebruiksklaar te maken en de milieuvriendelijkheid.
Grenen, Vuren en Eiken hout zijn zeer duurzaam. Het hout is verkrijgbaar in Europa, dus de transportkosten en belasting voor het milieu zijn laag.
De houtsoorten indien voor vloerhout gebruikt in goed geventileerde ruimtes gaan meer dan 100 jaar mee. De drie houtsoorten worden allemaal op professionele plantages verbouwd. De plantages bestaan vaak al meer dan 300 jaar en gaan van generatie op generatie over.
De andere houtsoorten hebben ook een lange levensduur, worden ook op professionel plantages verbouwd maar hebben een stuk meer afstand af te leggen naar Nederland.
7.4 Levensduur
De levensduur van de meeste gebruikte vloerhout soorten is meer dan 100 jaar. Van vuren tot afzelia, het gaat allemaal meer dan 100 jaar mee, mits gebruikt in geventileerde ruimtes. Sommige houtsoorten kunnen ook goed tegen vochtige niet goed geventileerde ruimtes. Teakhout bijvoorbeeld is daar zeer geschikt voor. Teak is heel vettig.
Het gebruik doet het vloerhout slijten, maar normaal huishoudelijk gebruik deert vloerhout nauwelijks.
7.5 Herkomst vloerhout
De herkomst van de meest gebruikte vloerhout soorten in Nederland is Europa. Houtsoorten die uit Europa komen zijn onder andere: Vuren, Grenen, Eiken, Beuken, Acazia, Larix, Noten, Essen, Esdoorn, Kersen. Daarnaast komt, in Nederland gebruikt vloerhout, uit Afrika, Noord- en Zuid Amerika, Azie en Rusland.
Voorbeelden van houtsoorten uit Afrika zijn: Afzelia, Wengé, Bilinga, Sucupira, Merbau, Jatoba, Kambala Iroko, Kempas, Bruinhart etc.
Voorbeelden van houtsoorten uit Azie zijn: Teak, Bangkirai, Panga Panga, Guatambu.
Voorbeelden van houtsoorten uit Rusland zijn: Grenen, Vuren, Berken, Eiken, Larix.
Amerikaans eiken, Canadees esdoorn, pinewood, Amerikaans grenen, Tarara Amarillo, Lapacho, Icienco Colorado, Morado Tajibo, Curupau en Ybyraro.
Bijna iedere houtsoort op aarde is in Nederland goed verkrijgbaar. Er zijn meerdere gespecialiseerde houthandels die overal op de wereld hout inkopen. Nederland heeft een zeer voorname rol in de hout wereld handel.
8 Toepassingen
8.1 Nederland
In Nederland worden multiplanken tegenwoordig zeer veel verkocht. De markt voor massieve houten vloerplanken is behoorlijk in volume afgenomen. De duoplank/multiplank is in volume inmiddels de meest verkochte houten vloer in Nederland. De vloeren worden in leefruimtes en werkruimtes niet zijnde werkplaatsen, fabriekshallen, magazijnen geplaatst.
8.2 Buitenland
In het buitenland is de duoplank/multiplank even belangrijk geworden als in Nederland en is de toepassing gelijk aan de toepassing in Nederland. De planken worden metname in woonhuizen, kantoorgebouwen, ontvangstruimtes, kantines, lobby’s van hotels etc gelegd. In China staan circa 6000 fabrieken die multiplanken, duoplanken, lamelparketplanken maken. De Chinezen exporteren 90% van hun fabricage naar metname Europa en de Verenigde Staten (USA)
9 Legmethoden
Op de bestaande vloer, ook wel constructievloer genoemd (hout, beton, zandcement dekvloer etc.), wordt de Duoplank vloer verlijmd of zwevend gelegd. Semi verlijming met elastilon is ook mogelijk. Een verlijmde vloer wordt vastgelijmd aan de bestaande vloer. Een zwevend gelegde vloer ligt los op een tussen (onder-) vloer. Aan de zijkanten worden spanveren en soms softrubber strips (bij niet stevige wanden zoals gipsplaten) geplaatst.
Het grote verschil tussen een verlijmde vloer en een zwevend gelegde vloer is het volgende:
- Verlijmde vloer loopt stiller.
- Verlijmde vloer werkt voor het oog minder (minder krimp en zwel werking).
- Verlijmde vloer is duurder.
- Zwevende vloer is verhuisbaar, verlijmd niet.
- Zwevende vloer is makkelijk zelf te leggen, een verlijmde vloer niet.
10 Ondervloeren
Ondervloeren of tussenvloeren zijn nodig om verschillende redenen. Ondervloeren onder een zwevend gelegde multiplank dienen om hard op hard te voorkomen. Kleine zandkorreltjes die op de harde constructievloer liggen, kunnen een behoorlijk kabaal maken als de multiplank daar overheen glijd.
De ondervloer kan ook geavanceerder zijn uitgevoerd waardoor hij loopgeluid en/of contactgeluid flink kan reduceren in vergelijking met een eenvoudige ondervloer.
Als een multiplank verlijmd wordt, is meestal geen ondervloer of tussenvloer nodig. De multiplank werkt dusdanig weinig dat de krachten die vrijkomen opgevangen kunnen worden door de constructie vloer en de lijm.
Op een houten planken constructievloer is het verstandig niet rechtstreeks te verlijmen. De bestaande houtenvloer blijft werken. Deze krachten moeten eerst verminderd worden alvorens de multiplank er op vast te maken. Dit kan door een spaanplaat op de planken te verlijmen en te schroeven. Daarbovenop kan dan weer de multiplank worden verlijmd.
11 Plinten
Plinten dienen voor de afwerking van randen. Omdat hout werkt, ook de multiplank!, is het nodig om een zwelruimte tussen de vloerplanken en de muur in acht te nemen aan de lange zijden. Hout werkt alleen in de breedte, dus niet in de lengte. De breedte bij een plank is gemiddeld 18 cm. De lengte van een plank is gemiddeld 200 cm.
Omdat duoplanken/multiplanken relatief weinig werken hoeft niet meer dan 1,8 cm zwelruimte worden aangehouden. Hierdoor is het vrijwel altijd mogelijk een opstaande plint te plaatsen. Natuurlijk is het dan ook prima mogelijk een vlakke plint te plaatsen. Als er al een opstaande plint aan de muur zit, wordt de multiplank vaak tussen deze plinten ingelegd. De naden worden dan afgewerkt met een vlakkeplint. Een opstaande plint verwijderen levert vaak veel schade op aan het bestaande stucwerk, daarom wordt het liever niet gedaan.
12 Uitstraling
De duoplank/multiplank lijkt veel op een massief houten planken vloer. De meeste planken vloeren in Nederland worden gemaakt van grenen en eiken hout. Grenen is iets zachter en kras gevoeliger. Eiken is harder. In Nederland is men gewend om grenen en eiken in de leefruimtes te leggen. Eiken en grenen hebben beide een redelijk neutrale kleur, vooral eiken, en zijn daarom goed te kleuren met een olie. Doordat dit mogelijk is, is het mogelijk veel verschillende sferen aan te bieden. Van bijna wit tot bijna zwart is mogelijk. Daarnaast zijn er bewerkingen mogelijk die het hout ouder, of strakker, of ruiger, of rustiger kunnen doen lijken. Fabrikanten doen er alles aan om de gevraagde kleur en sfeer te kunnen aanbieden. Elk jaar zijn er weer beursen waarop de nieuwste trends en mogelijkheden worden getoond. Een belangrijke beurs zit in Barneveld, maar ook in Belgie is een grote beurs waar veel Nederlandse vloeren zaken een vertegenwoordiger naartoe sturen.
13 Maatvoeringen
De duoplank/multiplank is gemiddeld 18 cm breed, 2 meter lang en 16 mm dik met een toplaag van 4 mm. In een multiplank vloer worden vaak ook plankjes van 1 meter bijgeleverd. Dit is geen probleem, omdat er altijd korte stukjes nodig zijn bij het leggen van de vloer.
De breedte maten die besteld kunnen worden lopen van 8 cm tot 35 cm. Lengtes van 35cm tot 6 meter kunnen geleverd worden. Diktes van 9 mm tot 21 mm worden aangeboden met toplagen van 0.5 mm tot 6 mm.