Bamboe is uit ons assortiment omdat wij toch te weinig bamboe verkochten. Wij kunnen het eventueel wel nog krijgen als u zelf een keuze heeft kunnen maken uit het MOSO assortiment!
Planken
|
|
|
|
|
Stroken
|
-Planken zijn gemiddeld breder en langer dan stroken vloeren. -Planken hebben veer en groef en kunnen dus zwevend gelegd worden. -Planken kunnen onbehandeld en met olie of lak worden geleverd. |
|
|
|
|
-Stroken worden vaak gebruikt om een strakke chique vloer mee te maken. -Stroken hebben vaak geen vellingkantje en ogen daardoor strakker en vlakker. -Stroken moeten verlijmd worden en zijn niet lang en breed. -De stroke parket/tapis/hoogkant/ mozaiek vloeren worden terplaatse geolied of gelakt. |
Voordelen
Zwevend te leggen en dus verhuisbaar |
|
|
|
|
Voordelen
zeer geschikt voor op vloerverwarming |
Hierboven staan een aantal voorbeelden van kant en klare bamboe vloeren. Vele soorten zijn ook onbehandeld leverbaar en terplekke te behandelen met olie of lak. De bamboe serie bestaat uit massief bamboe, 2-laags bamboe, 3-laags bamboe, lamelparket, tapis, hoogkant en mozaiek.
Wij kunnen alle bijbehorende producten zoals plinten, lijmen, ondervloeren, olien, lakken etc. leveren.
"Bamboe is groeit snel"
Bamboe is uiterst milieu vriendelijk. De bamboe gras groeit in 6 jaar tot volwassenlengte. Er komt nog steeds meer bamboe bij dan er gekapt wordt. Bamboe is zeer geschikt voor vloeren. Dit, omdat bamboe nauwelijks werkt, zeer hard en slijtvast is, geschikt is voor vloerverwarming en goed voorradig is. De bamboe is ook goed te kleuren, al zijn er minder mogelijkheden dan bij eikenhout. Door middel van het heter koken van de Bamboe wordt een lichte, caramel of donkere basiskleur verkregen. De bamboe kan dan naar keuze gelakt of geolied worden. Door het aanpassen van de kleur van de olie of lak kunnen nog meer kleuren worden gecreerd.
"Gebruik bamboe"
Bamboe wordt naast gebruik in de woonkamer ook zeer veel gebruikt in kantoren en andere grote ruimtes. Het hele vliegveldgebouw van Milaan is belegd met Bamboe door Moso. De plafonds, wanden, bureaus, vloeren en trappen!Hieronder staat een aantal voorbeelden van kant en klare Bamboe vloeren. Vele soorten zijn ook onbehandeld leverbaar en terplekke te behandelen met olie of lak. De Bamboe serie bestaat uit massief bamboe, 2 laags bamboe, 3 laags bamboe, lamelparket, tapis, hoogkantlamel. Holtz Vloeren levert alle bij-produkten zoals plinten, lijmen, ondervloeren etc.
Algemene informatie Bamboe Vloeren
1 Inleiding2 Geschiedenis3 Wat zijn Bamboe Vloeren 3.1 Grassoort 3.2 Productie4 Betekenis Begrippen 4.1 Productsoorten 4.2 Eigenschappen Bamboe5 Toepassingen 5.1 Nederland 5.2 Buitenland6 Legmethoden7 Ondervloeren8 Plinten9 Uitstraling
1 Inleiding
Bamboe wordt al heel lang in Nederland verkocht. Bamboe wordt echter nog maar relatief kort als vloerbedekking gebruikt in Nederland. Bamboe komt met name uit China. Miljoenen hectares bamboe staan de Chinezen tot hun beschikking. Bamboe is dan ook een zeer veel gebruikt product in China en omliggende landen. Uiteraard wordt Bamboe niet zo veelvuldig en op grote schaal in Nederland gebruikt. In Nederland en omliggende landen is immers genoeg inheems hout verkrijgbaar dat ook prima eigenschappen heeft. Sinds begin 2000 wordt bamboe als een serieus alternatief gezien voor de gebruikelijke houtsoorten die worden gebruikt om houten vloeren van te maken in Nederland en omliggende landen.
2 Geschiedenis Bamboe
Bamboe of bamboo of bambu zijn grasstengels die in grote delen van Azie groeien. Er zijn vele soorten bamboe. Bamboe is één van de snelst groeiende planten in de wereld. De bamboe planten groeien in verschillende klimaten, van koud tot warm. Ook in Europa zijn er soorten die goed gedijen. De bamboe soort die gebruikt wordt voor vloerbedekking groeit in circa 6 jaar tot het moment dat hij gebruikt gaat worden. Deze soort groeit in China. In China gebruikt men bamboe voor allerlei toepassingen, al duizenden jaren. Bamboe wordt in Nederland sinds de jaren 60 steeds meer toegepast in meubels en afwerkingsmaterialen, maar ook voor gebruiksvoorwerpen zoals snijplankjes, schalen, kommen etc.
Bamboe als vloerbedekking
Bamboe als vloerbedekking is ook al lange tijd voor handen, maar werd tot circa begin 2000 heel weinig toegepast. Zo langzamerhand heeft bamboe zijn entree in de vloerbedekkingen gemaakt. Mede door het toenemen van de handel met China en het toenemen van interesse in duurzame producten heeft bamboe definitief zijn plek opgeeist in houten vloeren land.
3 Wat zijn Bamboe Vloeren
3.1 Grassoort
De bamboe-boom is geen boom, maar een grassoort die tot wel 30 meter hoog kan worden en een diameter van circa 30 cm kan bereiken. Er bestaan ook bamboesoorten die niet hoger worden dan 1,5 meter. De bamboe scheuten zijn hol.
3.2 Productie
De bamboestengels worden gekapt en naar de productiegrond gebracht. De stammetjes worden in de lengterichting gezaagd in smalle slierten. De slierten worden langs de schaaf gehaald om de schil te verwijderen. De slierten kunnen al dan niet gekookt worden om een speciaal kleureffect te bewerkstelligen. De kleur die ontstaat is licht bruin tot caramel.
Er zijn verschillende bewerkingen mogelijk nadat de strippen ontschilt zijn.
Side- en Plainpressed
De strippen kunnen op de vlakke kant geperst worden, plain pressed genoemd. De strippen kunnen verticaal geperst worden, side pressed genoemd. Ook bestaat er een variant die harder geperst wordt dan voorgenoemde soorten, dit wordt de density genoemd.
Strips worden aan elkaar gelijmd
De strips worden daarna aan elkaar gelijmd. Daarna is het mogelijk de panelen te schaven in bijvoorbeeld een massieve vloerstrook van circa 120 cm lang 8 cm breed en 15 mm dik. Er kunnen ook tapisstroken van worden gemaakt. Naast vloerdelen wordt er ook plaatmateriaal van gemaakt, plafondplaten, meubelhout etc.
4 Bamboe Producten
4.1 Productsoorten
Multiplank
Multiplank is een plank met een meerlage opbouw. Hierdoor wordt een stabiel product gecreëerd dat weinig werkt onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid.
Omdat de strippen die uit de hollestengels zijn gezaagd vrij smal en niet breed zijn, kunnen ze verlijmd worden tot panelen van iedere afmeting. Multiplanken in de eiken uitvoering zijn circa 2 meter lang, 16 mm dik, en 18 cm breed met een toplaag van circa 4 mm. De multiplank is ook leverbaar met bamboe-toplaag.
Lamelparket
Lamelparket is een vloerplank van circa 1,90 meter lang, 15 mm dik, en 16 cm lang, met een toplaag van circa 3,5 mm. De lamelparketplank bestaat uit een onderlaag, dwarsverlijmde tussenlaag en een toplaag van willekeurig welke houtsoort dan ook die geschikt is.
De lamelparketplank is ook leverbaar met een bamboe toplaag.
Duoplank
Duoplank is feitelijk het zelfde product als de multiplank. De verschillende leveranciers hebben zelf vaak het wiel uitgevonden en wilden een unieke naam geven aan hun product. Daarom zijn er meerdere namen bedacht voor feitelijk nagenoeg gelijke producten. Twinplank, combiplank en lamelplank zijn andere namen die ook gebruikt worden.
Er is ook een duoplank met bamboe toplaag.
Parketstroken
Parketstroken zijn houten strookjes die gemiddeld 50 cm lang zijn, 7 cm breed en 2 cm dik. De stroken hebben veer en groef waardoor de parketstroken in elkaar kunnen schuiven. Dit maakt het eind resultaat strakker. Er zijn ook bamboe parketstroken leverbaar.
Tapisstroken
Tapisstroken zijn houten stroken die 6 tot 9 mm dik zijn, 7 tot 9 cm breed zijn en 35 cm tot 120 cm lang zijn. De tapisstroken hebben geen veer en groef en worden dus ‘koud’ tegen elkaar aangeplaatst op een houten tussen vloer. De plankjes worden met lijm en spijkertjes vastgezet. Tapisvloeren zijn over het algemeen de strakste vloeren. Dit betekent dat er weinig hoogteverschil tussen de plankjes is en zeer weinig naadjes zichtbaar zijn. Tapisstroken zijn ook in bamboe materiaal verkrijgbaar.
Hoogkant parket
Hoogkantlamelparket vloeren zijn van oorsprong industrie vloeren. Afvalhout, meestal kleine stukjes hout werden vermaakt tot kleine latjes van circa 1,5 cm hoog bij 1,5 cm dik en 15 cm lang. Deze latjes werden op een gaasje geplakt. Een matje is ongeveer 15 breed en 20 cm lang. De matjes worden verlijmd op de constructievloer en daarna met de bandschuurmachine geschuurd totdat het oppervlak mooi vlak is. De hoogkantlamelparketvloeren werken weinig en zijn zeer robuust als ze van een hardhoutsoort zijn gemaakt. De meeste hoogkantlamelparketvloeren worden van eikenhout gemaakt. Hoogkantlamelparket is ook leverbaar in bamboe.
Massieve planken
Massieve planken zijn planken gemaakt van 1 houtsoort. De meeste massieve planken zijn 2 meter lang, 2 cm dik en 18 cm breed. De planken worden vaak voorzien van een veer en groef en trekgroeven aan de onderkant. Er zijn ook massieve planken leverbaar in bamboe.
Figuurvloeren
Figuurvloeren, ook wel motiefvloeren genoemd zijn vloeren met een motief zoals het visgraat- of hongaarsepuntmotief. Meestal zijn figuurvloeren van hout gemaakt. Houtsoorten die vaak voor figuurvloeren worden gebruikt zijn eiken, merbau, afzelia, kambala, wengé, bilinga, panga panga, beuken, essen, noten en teak. Bamboe wordt ook gebruikt voor figuurvloeren, maar dit is nog niet vaak toegepast. Overigens wordt de term figuurvloeren alleen gebruikt voor andere figuren dan rechtgelegd.
4.2 Eigenschappen Bamboe
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een term die niet éénduidig wordt uitgelegd. Duurzaam kan betekenen lang mee gaan, of milieutechnisch verantwoord. Hout uit onze regio is veelal duurzaam. Dit betekent dat het lang mee gaat en milieutechnisch weinig problemen met zich brengt, behalve het stroomgebruik dat nodig is om het hout te schaven en te drogen en het transport. Bamboe is duurzaam in China, is het duurzaam in Europa? Wellicht niet duurzamer dan inheemshout. Dit in verband met transport over zee. Bamboe gaat ook lang mee.
Hardheid
Hardheid van vloerhout is een belangrijke eigenschap om op te letten als vloerhout wordt gekocht. De meeste mensen weten dat grenen, vuren, larix, teak en noten hout niet hard zijn en daardoor eerder gebruiksschade oplopen. Hardhout zoals eiken is duidelijk harder en beschadigd veel minder gemakkelijk dan bijvoorbeeld grenen. Bamboe is nagenoeg even hard als eiken en beschadigd dus niet snel. Hierdoor is het prima geschikt voor op de vloer.
Levensduur
De levensduur van houten vloeren zijn van groot belang. Echter de meeste houten vloeren gaan langer mee dan mensen hem in huis laten liggen. Meestal wordt de gebruiksruimte voordat de vloer af is gerenoveerd waarbij de vloeren worden verwijdert en meestal naar de stort worden gebracht. In Duitsland is wordt bijvoorbeeld minder snel een vloer vervangen door een nieuwe als deze nog niet af is.
Houten vloeren gaan gemakkelijk 40 jaar mee. Ook duoplanken (meerlaagse planken met een toplaag) gaan vaak gemakkelijk 40 jaar mee. De levensduur van Bamboe vloeren is door de meeste fabrikanten gegarandeerd voor 30 jaar. Dit betekent dat bamboe in de praktijk zeker 40 jaar mee gaat.
Herkomst
De herkomst van hout dat gebruikt wordt om vloeren mee te maken is wereldwijd. In Nederland is er bijna geen houtsoort die niet gebruikt wordt om vloer hout mee te maken, tenzij het hout simpelweg niet geschikt is. Hout is vaak niet geschikt omdat het te veel krimpt en uitzet door het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Bamboe dat in Europa wordt verkocht komt grotendeels uit Indonesie en China.
Geschiktheid als vloerbedekking
Hout is prima geschikt als vloerbedekking omdat het sterk, slijtvast, duurzaam, goed verkrijgbaar, goed te bewerken is met machines en niet duur is.
Hout is prima schoon te maken en geeft niet af en het gaat lang mee. Dit alles geldt ook voor Bamboe.
5 Toepassingen
5.1 Nederland
In Nederland wordt Bamboe in vergelijking met andere bouwmaterialen relatief weinig gebruikt. Toch neemt het gebruik toe. Bamboe heeft een unieke structuur en werkt relatief weinig. De handel met China is groot en daar groeit Bamboe. Daarom is het bijna vanzelfsprekend dat het gebruik in Nederland toeneemt. Bamboe is immers een prima bouwmateriaal dat weinig werkt, sterk, slijtvast, maatvast, goed te bewerken en duurzaam is. Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bekend maken en verkopen van Bamboe in Nederland.
5.2 Buitenland
In Europa neemt het gebruik van Bamboe toe, ook al komt het helemaal uit China. De schepen varen toch wel en als van zelfsprekend komt Bamboe daarom nu ook steeds meer naar Nederland. Vele grote aansprekende gebouwen zijn afgewerkt met bamboe producten. De vlieghaven Milaan en Madrid hebben bamboe plafonds, veel museau hebben bamboe vloeren en ga zo maar door. Bamboe heeft in vergelijking met inheemse houtsoorten een klein markt aandeel.
6 Legmethoden
Omdat Bamboe een verzamelnaam is voor verschillende soorten vloeren moet onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten vloeren. De verschillende vloersoorten hebben namelijk bijna allemaal hun eigen legmethode.
- Bamboe Parketstroken zijn vloerstroken van tussen de 35 cm lang tot 90 cm lang, 15 mm dik en 8 cm breed. De stroken hebben veer en groef rondom en worden vast gemaakt aan de constructievloer. Meestal is een constructie vloer van zandcement of houten plaat- of plankmateriaal gemaakt. Op de constructievloer wordt eerst een tussenvloer gelijmd en/of geschroefd. Daarna worden de parketstroken verlijmd op de tussenvloer. De tussenvloer is bijna altijd een plaatmateriaal zoals spaanplaat of multiplex. De bamboestroken werken wel en kunnen dus niet stijf tegen de muur worden aangelegd. Een afwerk plint kan de zwelnaden afdekken.
- Bamboe Tapisstroken worden verlijmd op een tussenvloer die meestal bestaat uit een spaanplaat. De spaanplaat wordt verlijmd en wanneer mogelijk ook geschroefd op de constructievloer. De tapisstroken hebben geen veer en groef en worden tussen na het leggen gespijkert om ze vast te zetten in de lijm De eerste tapis stroken werden alleen met de hand gespijkert. Tapis is een Nederlandse vinding uit de jaren 20 van de 20e eeuw. Tapisstroken zijn zeer geschikt om figuurvloeren van te maken en om op een vloer met vloerverwarming te plaatsen.
- Hoogkantlamel en Mozaiek vloeren worden op dezelfde manier gelegd als tapisstroken. Echter hoogkantlamel en mozaiek vloeren kunnen rechtstreeks op constructievloeren worden gelijmd, ook op zandcementdekvloeren. Dit wordt met tapis nooit gedaan.
- Duoplank-, Multiplank-, Lamelparket-, Combiplank-, Twinplank-, Multifloorvloeren zijn planken gemaakt uit verschillende lagen. De opbouw maakt dat de planken stabiel en maatvast zijn. De planken kunnen zwevend of verlijmd gelegd worden. De planken kunnen zwevend gelegd worden, dit betekent dat zij niet vastgemaakt worden aan de bestaande vloer. Er wordt op de constructievloer eerst een tussenvloer gelegd. Dit kan een materiaal van de rol zijn van 2 mm dik tot plaatjes van 7 mm dik. De planken worden in wildverband (dus geen verband) met de veer en groef verbinding in elkaar geschoven en op de kopse kant verlijmd. Als de vloer ligt worden tussen de vloer en de muur spanveren geplaatst. De spanveren houden de planken bij elkaar. De vloer kan wel blijven werken, zonder omhoog te komen.
- De planken kunnen ook verlijmd worden. De planken worden rechtstreeks op de zandcementdekvloer gelijmd of rechtstreeks op de houtenplaten-constructievloer. De planken worden met een speciale houtlijm gelijmd die geschikt zijn voor verlijming op zandcement of houtmateriaal. Duoplanken met bamboetoplaag zijn ook geschikt voor verlijming op vloerverwarming.Voor massieve bamboeplanken geldt dat ze ook zwevend gelegd kunnen worden en verlijmd kunnen worden. Massieve bamboe planken werken niet veel meer dan de duoplank versie en kunnen dus ook op dezelfde manier gelegd worden als duoplanken. De verlijming van massieve bamboe planken gaat ook op dezelfde manier als duoplanken. Soms is het verstandig een tussenvloer te plaatsen onder massieve bamboeplanken. Dit gebeurt metname als de massieve planken in grote ruimtes wordt gelegd.
7 Ondervloeren
Ondervloeren worden gebruikt voor verschillende redenen. Een zwevend gelegde vloer wordt altijd op een ondervloer, ook wel tussen vloer genoemd, gelegd. Dit om te voorkomen dat harde materialen over elkaar heen kunnen glijden zonder dat er een zacht materiaal tussen zit. Dit om knarsen van de planken te voorkomen. Ook vangt een ondervloer hoogte verschil op in de constructievloer. Hierdoor ligt de vloer strakker. Loopgeluiddemping of contactgeluiddemping naar de buren kan ook gereduceerd worden door een tussen vloer te leggen.
Verlijmde vloeren worden op een ondervloer gelegd als een lagen opbouw gewenst is om krachten die vrijkomen uit werkend vloerhout te neutraliseren. Een tussenvloer wordt vaak gemaakt van een materiaal dat niet veel werkt onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Een spaanplaat of multiplexplaat wordt vaak gemaakt. De platen moeten wel van voldoende kwaliteit zijn om de krachten te kunnen neutraliseren. Niet iedere plaat is hiervoor geschikt.
Een tapisvloer wordt altijd op een ondervloer gelegd omdat de tapisstroken moeten worden gespijkert. De ondervloer wordt vaak van spaanplaat of eiken mozaikmatjes gemaakt. Spijkertjes kunnen hierin vastgrijpen.
De ondervloeren die voor houten vloeren worden gebruikt kunnen ook voor bamboevloeren worden gebruikt.
8 Plinten
Plinten zijn vaak nodig om de houten vloer of bamboevloer netjes af te werken. Bamboe werkt weinig, maar kan vaak niet strak tegen de muur worden aangelegd. De zwelnaad wordt met een vlakke of opstaande plint afgewerkt. De vlakke plint wordt vaak van het zelfde materiaal gemaakt als de vloerdelen. De opstaande plint wordt tegenwoordig vaak van mdf gemaakt. Het is ook mogelijk een opstaande plint te plaatsen van het zelfde materiaal als de vloerdelen. Vlakkeplinten worden op de vloer gespijkert. Opstaande plinten worden verlijmd of met slagpluggen vast gezet aan de muur.
9 Uitstraling
Bamboe heeft een zeer unieke uitstraling die niet te vergelijken is met welke houtsoort dan ook. Omdat de bamboe strippen niet breed zijn en allemaal aan elkaar gelijmd worden zijn grote vlammen niet mogelijk. De bamboe stammetjes hebben allemaal een structuur die heel veel op elkaar lijkt. Daarom oogt een bamboe vloer vaak rustig. Er zit wel kleurverschil in de bamboe, maar dat is meestal omdat de fabrikant hier voor heeft gezorgt. Bamboe heeft een eigen structuur en kleur waar vaak van wordt gezegd dat het modern oogt.